Schimmelwerende spaanplaat

Schimmelwerende spaanplaat ontwikkeld vanuit de praktijk.

Op initiatief van Veenstra & Stroeve en Nikkels Bouwbedrijf ontwikkelde Unilin een spaanplaat met oppervlaktebehandeling tegen schimmelvorming. Dit nieuwe materiaal zorgt ervoor dat schimmel op de dakplaten door van een hoog vochtgehalte in de woning niet meer voorkomt tijdens de bouw en direct erna. De eerste platen zijn inmiddels geleverd aan Veenstra & Stroeve. De combinatie van luchtdicht bouwen en de huidige bouwsnelheid heeft als nadeel dat woningen snel ‘dicht’ zijn met daarbij nog wel veel bouwvocht in de woning. Dat betekent dat er vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar onvoldoende tijd en omstandigheden  zijn om het vocht uit de woning te ventileren. In de praktijk constateerden we dan ook dat er regelmatig klachten kwamen over schimmel op de spaanplaat aan de binnenzijde van de kapconstructie.

Samenwerking met Nikkels Bouwbedrijf

Harrie Klunder, bedrijfsleider van Nikkels Bouwbedrijf nam contact op met Veenstra & Stroeve. Klunder: ”We vonden elkaar direct in onze wens om de kwaliteit van ons eindproduct zo hoog mogelijk te houden. Door een spaanplaat met oppervlaktebehandeling tegen schimmel, bereik je dat de woning schimmelvrij opgeleverd wordt, wat wel zo prettig is voor de klant. Daarnaast worden wij niet geconfronteerd met extra kosten, zoals voor het schoonmaken van de beschimmelde platen.”

Testen

Veenstra & Stroeve schakelde – via Laurens Kok – producent Unilin in. Kok: ”We werken graag mee aan deze vraag vanuit de praktijk. Na enkele testen is de nieuwe plaat een feit. En dat is bijzonder. Want lange tijd dacht men in de bouw dat een dergelijke ontwikkeling niet haalbaar was. Ventileren blijft uiteraard belangrijk, maar deze plaat houdt de schimmel echt tegen. Dankzij een speciale behandeling voor de eerste zes maanden.

Prijs

De prijs ligt een fractie hoger dan een reguliere spaanplaat. Toch verwachten dat voor onze klanten de voordelen zwaarder wegen.” De schimmelwerende spaanplaat is in verschillende diktes leverbaar. De eerste platen werden door Veenstra en Stroeve gemonteerd bij de prefab dakelementen van twee projecten van Nikkels bouwbedrijf: 79 woningen Zutphen Plan Leesten Oost en 32 woningen Zwolle plan Breezicht.
Lees het artikel in: Bouwen in het Oosten