Interview Foppe-Jan Vrolijk

“Werken voor je plezier”

Productieleider Foppe-Jan Vrolijk is de allereerste werknemer van Veenstra & Stroeve. We schrijven juli 2006, locatie Roden.

Foppe-Jan kende Anton Veenstra persoonlijk en hoorde van diens plannen om een eigen bedrijf te beginnen: “Dat kwam voor mij op het goede moment. Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik besloot mijn baan op te zeggen en ‘in het diepe te springen’ bij het nieuwe bedrijf Veenstra & Stroeve. Een bijzondere tijd! We werkten in het begin slechts met zijn drieën en deden alles zelf. Al snel kwamen er meer collega’s. Ik herinner me goed dat Anton op een dag vertelde dat “Marcel een project met tien woningen had aangenomen.” Dat was echt een mijlpaal. En het startsein van een goedlopende orderportefeuille, gevolgd door verschillende uitbreidingen.

Van elkaar leren

Inmiddels is Veenstra & Stroeve gevestigd in Assen, zijn er meerdere hallen en zo’n 65 medewerkers. Foppe-Jan heeft nu samen met Eduard van der Weide de leiding over de productie.
Nog steeds zijn er veel, doelgerichte, afstemmingsmomenten: “Die korte lijnen zijn kenmerkend voor het bedrijf. Ik geef graag mijn mening maar hoef niet overal een stempel op te drukken. We kunnen van elkaar leren.”

Samenwerken

Foppe-Jan heeft nooit spijt gehad van zijn keuze: “Samen hard werken en gaan voor een mooi resultaat, dat is eigenlijk nooit veranderd.” Hij wist destijds al veel van machinaal houtbewerken en leerde in de afgelopen jaren veel over het productieproces en de logistiek. En dat ging snel. Ook mentaal maakte Foppe een ontwikkeling door: “Ik werk oplossingsgericht en geniet ervan om vaak te switchen in mijn werk. Daarvan raak ik niet in de stress. Maar anderen kunnen daar misschien minder goed tegen. Het werken met zoveel verschillende mensen heeft mij geholpen om meer structuur in mijn werk aan te brengen.”

Foppe-Jan voert samen met Anton Veenstra sollicitatiegesprekken: “Ik let natuurlijk op iemands cv en vaardigheden, maar vooral op de reactie van de sollicitant als we een rondgang door de fabriek maken. Dan weet ik genoeg!” Hij geniet van het begeleiden van nieuwe collega’s: “Als leerling wist ik zelf al snel hoe belangrijk het is om vragen te stellen. Dat probeer ik mijn collega’s ook mee te geven. Ik vind het leuk om hen dingen te leren.”

“De sfeer is gemoedelijk en het is een cultuur van hard werken”, legt Foppe-Jan uit, “Samen gaan we voor een kwalitatief mooi eindresultaat. Ook is het belangrijk dat de fabriek er altijd netjes uitziet. We hebben veel lol met elkaar en die humor geeft je vleugels. Nieuwe mensen die dit aanvoelen worden snel opgenomen in de groep.”

Totaaloverzicht

Foppe-Jan start elke ochtend de systemen en controleert de gegevens. Hij checkt samen met collega’s – o.a. bedrijfsleider Eelke – de voortgang van de output van de fabriek, de leveringen en de urenverantwoording. Foppe-Jan zorgt dat machines draaiende blijven en controleert de materialen. Als dingen anders gaan dan verwacht, zoekt hij een oplossing: “Ik vind het belangrijk om een totaaloverzicht te hebben. Vooruit te denken. Wat komen we tegen op een productiedag en hoe kunnen we eventuele onvolkomenheden oplossen?”

Tips van Foppe-Jan

Voor nieuwe mensen heeft Foppe-Jan, naast het advies om vragen te stellen, nog slechts één tip: hard werken en genieten: “Dat betaalt zich terug. Werken moet je niet als straf zien. Werk is het creëren van je lol.”

Kom jij het ook maken? Check dan onze vacatures.

Meer weten?

Veenstra & Stroeve
Korenmaat 9
9405 TL ASSEN

T 0592 – 30 91 10